Prævention

Prævention betyder beskyttelse mod uønsket graviditet, men nu er ordet også begyndt at hænge sig op af kønssygdomme. Prævention kan f. eks. Kondomer, P – Piller, pessarer og Spiraler det er bare nogle af dem.

P-pille
P-piller er tabletter hver dag i 21 dage, også 7 dages pause også 21 dage igen osv. P-piller forhinder ægløsning og påvirker slimhinden i livmoderen så man ikke kan blive gravid, men P-piller beskytter ikke mod kønssygdomme. P- piller kan også gi' bivirkninger de første par månedere, det kan f. eks. være kvalme, hovedpine og humorsvingninger.

Spiral
Spiral ligner et stort T som sættes op i livmoderen, og gør sådan så man ikke kan få børn, men du kan stadig få kønssygdomme.

Mini-pille
Mini-piller er næsten det samme som p-pillen, men mini pillen skal tages hver dag på et bestemt tidspunkt, og den indeholder også kun et hormon, mens p – piller indeholder 2. Men heller ikke Mini – piller beskytter mod kønssygdomme.

P-stav
P-staven er en tynd stav på 4 cm., den indsættes under huden på indersiden af overarmen og den beskytter mod graviditet, men heller ikke denne metode beskytter mod kønssygdomme.

P-sprøjte
P-strøjten indtages hver 3 måned, som lægen foretager indsprøjtningen. Beskytter mod graviditet, men igen ikke mod kønssygdomme.

P-ring
P-ring er et blødt og plastik artigt ring som indeholder de samme hormoner som P – pillen (Østrogen & Gestagen), Ringen sættes op i skeden og skal sidde der I 21 dage, 7 ugers pause også en ny ring i 21 dage osv. ligesom p – piller. Beskytter mod graviditet men ikke kønssygdomme.

P-plaster
P-plaster er et plaster som indeholder hormoner ligesom i p-pillerne. Plasteret kan placeres 4 steder på kroppen i 21 dage også 7 dages pause. Beskytter mod graviditet og ikke kønssygdomme.

Fortrydelsespille
Fortrydelsespillen, "dagen der på" pillen, som forhindrer ægløsning eller befrugtning. Den tages efter sex inden for 72 timer. Beskytter ikke mod kønssygdomme.

Pessar
Pessar er en gummihætte med en blød ring som sættes op i kvindes skede, med noget sæddræbende creme. Findes i forskellige størrelser, lægen tager mål til den rette størrelse. Beskytter mod graviditet, men ikke kønssygdomme.

Kondom
Kondom er et gummi der sættes på mandes penis, der er forskellige størrelse, former, smage og farver. Kondomet beskytter mod graviditet og kønssygdomme.